ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – Χλωρίδα και πανίδα της Ελλάδας, Σπάνια και προστατευόμενα είδη

Μεσογειακή φώκια Μονάχους-μονάχους (monachus-monachus)

Η μεσογειακή φώκια Μοναχός είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη. Η Monachus -monachus, σύμφωνα με το λατινικό της όνομα, είναι ένα από τα 3 είδη θαλάσσιας φώκιας. Εμφανίστηκε κάποτε στην Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό, ενώ τα άλλα δύο είδη ζουν στον Ειρηνικό ωκεανό και την Καραϊβική θάλασσα.

Η φώκια της Μεσογείου έδωσε το όνομα της σε δυο αρχαίες ελληνικές πόλεις, την Φώκαια της Αττικής και την αποικία της στην Μικρά Ασία με το ίδιο όνομα. Μέχρι τον 15ο αιώνα ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος και γινόταν συστηματική θήρευση. Σήμερα υπολογίζεται ότι απομένουν περίπου 500 άτομα του είδους.
Αυτό που επιδιώκουν οι θαλάσσιες φώκιες είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν στις αρχαίες θάλασσες που έζησαν τόσες χιλιάδες χρόνια τώρα. Δυστυχώς οι θάλασσες αυτές έχουν αλλάξει: μόλυνση, πλαστικά, υπερεντατική αλιεία και ψαράδες που σκοτώνουν τις φώκιες γιατί θεωρούν ότι τους «κλέβουν» τα ψάρια από τα δίχτυα.

Μεσογειακή φώκια

……………………………………………………………………………………………………………..

Χελώνα «καρέττα» (Caretta-caretta)

Η θαλάσσια χελώνα «Καρέττα» είναι είδος μεταναστευτικό, που το συναντάμε στα ρηχά νερά ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων, γύρω από υφάλους, σε μεγάλες παραλίες και στις εκβολές ποταμών. Σε αναζήτηση της τροφής της κάνει συχνές καταδύσεις, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 μέτρα. Ωστόσο, πρέπει να αναδύεται συχνά στην επιφάνεια επειδή αναπνέει μόνο ατμοσφαιρικό αέρα. Τρέφεται με διάφορα ζωικά είδη, όπως μέδουσες, ψάρια και οστρακοειδή, τα οποία συχνά αναζητά σε περιοχές με θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (αποτελούν τα δάση της θάλασσας).
Η «Καρέττα» αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης και προστατεύεται από μία σειρά διεθνών συμβάσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο μεσογειακός πληθυσμός της συνεχώς μειώνεται. Απειλείται από την ρύπανση της θάλασσας, καθώς και από την υποβάθμιση των ακτών ωοτοκίας τους. Στις ελληνικές θάλασσες, ο ρυθμός εκβρασμών νεκρών θαλάσσιων χελωνών αυξάνεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, ενώ τους θερινούς μήνες (περίοδος ωοτοκίας) είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οφείλεται σε πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, κατάποση πλαστικών, μπλέξιμο σε αλιευτικά εργαλεία αλλά και σε εσκεμμένες θανατώσεις.

……………………………………………………………………………………………………………….

Καφέ αρκούδα

Η αρκούδα είναι (τώρα πια) το σπανιότερο θηλαστικό της Ευρώπης και αριθμεί στην χώρα μας γύρω στα 150 άτομα τα οποία ζουν στα δύο μεγαλύτερα ορεινά συγκροτήματα, την Πίνδο και την Ροδόπη.

Η τροφή της είναι κυρίως φυτική (κεράσια, χόρτα, βατόμουρα, γκόρτσα, μήλα, βελανίδια, καρποί οξιάς κ.ά.) και κατά δεύτερο λόγο ζωική (μυρμήγκια, οπληφόρα κ. ά.).

Το παράνομο κυνήγι και η θανάτωση από πρόθεση αποτελούν την κύρια απειλή εξαφάνισης του είδους στην Ελλάδα. Αν και το κυνήγι της αρκούδας απαγορεύεται από την νομοθεσία από το 1969, υπολογίζεται ότι 15-20 αρκούδες θανατώνονται ετησίως από ασυνείδητους, ή από ατυχήματα. Από το 2009 για παράδειγμα, μέχρι σήμερα, έχουν πέσει θύματα τροχαίου στην Εγνατία οδό, στην Μακεδονία (λόγω κακού σχεδιασμού του δρόμου) γύρω στις 13 αρκούδες.
Παράλληλα, η διάνοιξη δρόμων, η κατασκευή φραγμάτων και η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων αλλοιώνουν, υποβαθμίζουν και κατακερματίζουν τους βιότοπους εξάπλωσης του είδους (δάση οξιάς, δρυός, μαυρόπευκου, ελάτης σε υψόμετρο 800-2000μ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ παλαιότερα η καφέ αρκούδα ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σήμερα απαντάται στους κύριους ορεινούς όγκους της βόρειας και κεντρικής Πίνδου και της δυτικής Ροδόπης.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Κλείσε το διακόπτη των εργοστασίων που ρυπαίνουν, όσο πιο γρήγορα μπορείς,
για να σωθεί η αρκούδα από την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Καφέ αρκούδα

Αφιέρωμα στο καταφύγιο αρκούδας στο Νυμφαίο (της Φλώρινας)

Μια αρκούδα καφέ (τραγούδι από την «Λιλιπούπολη»)

Advertisements