ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – Χλωρίδα και πανίδα της Ελλάδας (videos)

Βιοποικιλότητα: Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης

Χλωρίδα εννοούμε το σύνολο των φυτών που συναντάμε σε μια περιοχή.

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου 1.100 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Γη. Είναι μοναδική στην Ευρώπη για τον πλούτο της, αλλά και για την μεγάλη αναλογία ενδημικών φυτών σε σχέση με την έκτασή της. Για παράδειγμα η Γερμανία, με έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας, έχει 2.400 είδη και 6 ενδημικά, η Αγγλία με διπλάσια έκταση έχει 2.300 είδη και 16 ενδημικά και η Ισπανία με τετραπλάσια έκταση έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ειδών με την Ελλάδα.

Τα πλούσια ελληνικά οικοσυστήματα και οι βιότοποι οφείλουν την ύπαρξή τους στον συνδυασμό της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής), το ιδανικό μεσογειακό κλίμα, το έντονο ανάγλυφο, τις δαντελωτές ακρογιαλιές, τα χιλιάδες νησιά και την πλούσια γεωλογική ιστορία του ελληνικού χώρου.

ΕΛΛΑΔΑ – Τα περιβόλια των θεών

Πανίδα εννοούμε το σύνολο των διαφόρων ειδών ζωικών οργανισμών (σπονδυλωτών και ασπόνδυλων) που συναντάμε σε μία περιοχή.  Σύμφωνα με πρόσφατες απογραφές (Fauna Europaea 2004), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23.130 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών . Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα 3.500 είδη της θάλασσας. Αν προσθέσουμε έναν αριθμό ειδών που έχει καταγραφεί αλλά δεν περιλαμβάνεται στους σημερινούς καταλόγους, φθάνουμε σε ένα σύνολο περίπου 30.000 ειδών.

Από αυτά:
• 555 είναι ψάρια (447 θαλάσσια και 108 είδη γλυκού νερού)
• 22 είναι αμφίβια
• 61 είναι ερπετά
• 436 είναι πουλιά
• 111 είναι θηλαστικά (98 χερσαία και 13 θαλάσσια)
• 24.747 περίπου είναι ασπόνδυλα.

Η πανίδα της Ελλάδας δεν είναι καλά μελετημένη. Πιστεύεται ότι αν μελετηθεί η ελληνική πανίδα πλήρως, θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 50.000 είδη!

Αυτή η μεγάλη ποικιλότητα της πανίδας της χώρας μας εξηγείται όπως και η ποικιλότητα στην χλωρίδα. Από τη μία πλευρά, ο ελληνικός χώρος λειτούργησε ως καταφύγιο στα ζώα της Βόρειας Ευρώπης που ήθελαν να αποφύγουν τους παγετώνες και από την άλλη, η τεράστια ποικιλία οικοτόπων της χώρας μας (σ’ ένα μικρό γεωγραφικό χώρο απαντούν πολλοί διαφορετικοί τύποι περιβάλλοντος) βοήθησε στην ανάπτυξη διαφορετικών πληθυσμών άγριων ζώων, οι οποίοι έδωσαν νέα είδη και υποείδη, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά στη χώρα μας.

Περιβαλλοντικό πάρκο Μπουραζάνι

Κι επειδή ο γάιδαρος είναι ένα κλασσικό ζώο της ελληνικής πανίδας… δείτε κι ένα βίντεο με έναν πεισματάρη γαϊδαράκο (την Μαρίζα) που αρνιόταν να ανέβει φορτωμένος μιαν ανηφόρα, μέχρι να βρει ένα κόλπο ο πονηρός ιδιοκτήτης του για να τον ξεγελάσει και να τον κάνει να ανηφορίσει αδιαμαρτύρητα!

Advertisements

15 responses to “ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – Χλωρίδα και πανίδα της Ελλάδας (videos)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.