ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ – Μύθος ή πραγματικότητα;

Από τα αρχαία χρόνια, ακόμη, κυκλοφορούσαν ιστορίες για μια πανάρχαια νησιωτική χώρα, πολύ ένδοξη, με μεγάλη δύναμη και σπουδαίο πολιτισμό. Αυτή η χώρα, που την ονόμαζαν Ατλαντίδα, δεν ήξερε κανείς πού μπορεί να βρισκόταν. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων την τοποθετούσε προς «την δυτική άκρη του κόσμου, μετά τις Ηράκλειες στήλες» (εννοεί τον πορθμό του Γιβραλτάρ), δηλαδή κάπου στον Ατλαντικό ωκεανό, όπως φαίνεται.
Οι κάτοικοί της, οι Άτλαντες, λένε ορισμένοι ερευνητές πως είχαν φτάσει σε υψηλό επίπεδο πολιτισμού και τεχνολογίας. Μάλιστα, υποθέτουν πως διάφορες ιστορίες της μυθολογίας με τους Τιτάνες, τους Κύκλωπες, τους Γίγαντες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αναμνήσεις από τους αρχαίους Άτλαντες (πως ήταν, δηλαδή, τόσο ένδοξοι και δυνατοί, που πέρασαν στις μυθολογίες των λαών σαν υπερφυσικά πλάσματα). Κάτι αντίστοιχο πιθανόν να σήμαινε και ο μύθος του Άτλαντα που στήριζε στις πλάτες του τον ουρανό: πως ο λαός των Ατλάντων ήταν η «υπερδύναμη» της εποχής που κρατούσε όλο τον κόσμο κάτω από την κυριαρχία της.
Όλα αυτά συνέβαιναν γύρω στο 10000 με 9000 π.Χ. (τον 100ο αι.π.Χ. δηλαδή!).

 Μέχρι που κάποια μέρα, γύρω στο 9600 π.Χ. η Ατλαντίδα εξαφανίστηκε απότομα και μυστηριωδώς! Άλλοι λένε πως καταστράφηκε από πρωτοφανείς σε ένταση σεισμούς που οδήγησαν στην καταβύθιση της στεριάς στα βάθη του ωκεανού. Άλλοι λένε από πτώση κάποιου τεράστιου μετεωρίτη. Άλλοι, από κατακλυσμό, όταν έλιωσαν απότομα οι πάγοι στον βόρειο πόλο.
Όπως και να έγινε, το μυστικό της Ατλαντίδας, αν αυτή υπήρξε, κρύβεται αρκετά καλά, κάτω στα βάθη της θάλασσας…

Για όποιον -όποια θέλει να μπει πιο βαθιά μέσα στο μυστήριο της Ατλαντίδας και τον πολιτισμό των Ατλάντων, μπορεί να επισκεφθεί ένα ελληνικό site που έχει φτιαχτεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: το www.atlantida.gr

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σχέδια, για το πώς μπορεί να ήταν το χαμένο νησί, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχαίων.

Υποθετικοί χάρτες της Ατλαντίδας

Χάρτης της Ατλαντίδας – τρισδιάστατη απεικόνιση μιας περιοχής θαμμένης στα βάθη του βόρειου Ατλαντικού,
όπως τον δημιούργησαν οι επιστήμονες με βάση εικόνες της υποθαλάσσιας περιοχής από δορυφόρο.

Υποθετικός χάρτης της Ατλαντίδας

Εικόνα της Ατλαντίδας, σύμφωνα με τις περιγραφές του Πλάτωνα

…και κάποια μυστήρια σημάδια στον Ατλαντικό ωκεανό, σε βάθος 5.000 μέτρων που μοιάζουν έντονα με δρόμους και κανάλια μιας βυθισμένης πόλης.

Πραγματικά εντυπωσιακό!
Μπορείτε να το δείτε κι εσείς οι ίδιοι στο Google Earth!
Ανοίξτε το Google Earth και στο πλαίσιο της Αναζήτησης, πάνω αριστερά πληκτρολογήστε:
30o 55’40.70»N, 21o 55’40.00»W
(ή επιλέξτε τους αριθμούς και: αντιγραφή – επικόλληση)
και πατήστε enter για να μεταφερθείτε.
Προσέξτε τα κανάλια δεξιά και αριστερά, στις άκρες της εικόνας! 


Advertisements