ΣΤΟΥΝΧΕΤΖ (STONEHENGE) – Ένα μυστηριώδες μνημείο (πληροφορίες, φωτογραφίες, εικονικές περιηγήσεις, βίντεο)

To Στόουνχεντζ είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα νεολιθικά μεγαλιθικά μνημεία στον κόσμο.
Οι λόγοι για τους οποίους κατασκευάστηκε είναι άγνωστοι, αν και οι υποθέσεις που υπάρχουν είναι πολλές. (Λατρευτικός χώρος; Αστρονομικό παρατηρητήριο; Κάτι άλλο;)
Βρίσκεται τοποθετημένο στην πεδιάδα Salisbury, στην νοτιοδυτική Αγγλία, γύρω στις 2,5 ώρες απόσταση από το Λονδίνο.

Το μυστήριο με αυτό το μνημείο δεν είναι μόνο για ποιον λόγο κατασκευάστηκε. Είναι και το γεγονός πως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον πολιτισμό των ανθρώπων το 3000 π.Χ., δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς μπόρεσαν να μεταφέρουν τους τεράστιους ογκόλιθους και πώς κατόρθωσαν να τους σηκώσουν για να τους τοποθετήσουν στις θέσεις τους.

Η κατασκευή του χωρίστηκε σε τρία μέρη και χρειάστηκαν συνολικά 25 γενιές για να ολοκληρωθεί. Η πρώτη φάση της κατασκευής του έγινε την περίοδο 2950-2900 π.Χ. όπου δημιουργήθηκε ο κύκλος της κατασκευής, διαμέτρου 100 μέτρων και τοποθετήθηκαν ξύλα σε 56 τρύπες που δημιουργήθηκαν γύρω από την περιφέρεια του κύκλου. Η δεύτερη φάση κάλυψε την περίοδο 2900-2400 π.Χ. όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτες πέτρες και δημιουργήθηκε και το κέντρο του μνημείου με την τοποθέτηση ξύλων. Τέλος στην Τρίτη φάση που διήρκησε μεταξύ 2550-1600 τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιπες πέτρες και πήρε την σημερινή του μορφή.

Η πιο σημαντική ημέρα του Στόουνχετζ πάντως είναι η αρχή του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου). Ο λόγος; Εκείνη την ημέρα, την ώρα της ανατολής, ο ήλιος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις τεράστιες πέτρες και, περνώντας ανάμεσα από κάποια ανοίγματα, πέφτει επάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μνημείου. Τυχαίο; Λίγο δύσκολο! Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, μαζεύονται από διάφορα μέρη μερικές χιλιάδες ανθρώπων για να απολαύσουν το φαινόμενο.

To Στόουνχεντζ χρησιμοποιήθηκε ξανά στον μεσαίωνα για ιεροτελεστίες των δρυϊδων και μετέπειτα στις μέρες μας για διάφορα ετήσια φεστιβάλ pop/rock και για τουριστικούς λόγους.

Σήμερα απαγορεύεται (για λόγους προστασίας) η είσοδος στο μνημείο. Επιτρέπεται μόνο σε κάποιες ομάδες ανθρώπων που θέλουν να αναπαρασταίνουν τις τελετές των αρχαίων δρυΐδων.

Περιηγηθείτε εικονικά στο Στόουνχετντζ:

Δείτε σε βίντεο μία εικονική (ψηφιακή) περιήγηση του μνημείου:

Και ένα ντοκυμαντέρ του History Channel:

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από το Στόουνχεντζ:

Και μία αναπαράσταση του μνημείου:

Πηγές:
www.dinfo.gr
perierga.gr
Εγκύκλιος Παιδεία
Google-αναζήτηση εικόνων
www.bbc.co.uk

Advertisements

5 responses to “ΣΤΟΥΝΧΕΤΖ (STONEHENGE) – Ένα μυστηριώδες μνημείο (πληροφορίες, φωτογραφίες, εικονικές περιηγήσεις, βίντεο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.