ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ντοκυμαντέρ: «Green, μια ιστορία χωρίς λόγια, για τον θάνατο του τροπικού δάσους»

Δείτε ένα σκληρό αλλά εξαιρετικό ντοκυμαντέρ για την αποψίλωση των τροπικών δασών της Ινδονησίας, έτσι όπως αυτή «φαίνεται» με τα μάτια της Green.
Η Green είναι ένας βαριά χτυπημένος θηλυκός ουρακοτάγκος. Τραυματίστηκε όταν την πλάκωσαν δέντρα που έκοβαν υπάλληλοι μεγάλης εταιρείας, αποψιλώνοντας την ζούγκλα από την πυκνή βλάστηση.


Τα πρώτα 10 λεπτά η ταινία, με εικόνες και ήχους της ζούγκλας, μάς μεταφέρει σε ένα ειδυλλιακό και παρθένο φυσικό περιβάλλον. Σιγά-σιγά η ομορφιά δίνει την θέση της στις ανθρώπινες παρεμβάσεις: κοπή των δέντρων και αποψίλωση της ζούγκλας προκειμένου, αφ’ ενός με τα ξύλα να φτιαχτούν έπιπλα για τα σαλόνια του «πολιτισμένου» κόσμου, αφ’ ετέρου στις καινούριες εκτάσεις να δημιουργηθούν διάφορες φυτείες με προϊόντα που φέρνουν κέρδος στις εταιρείες.
Έπιπλα, χαρτί, καλλυντικά, φαγώσιμα, εξωτικά ζώα και φυτά, «οικολογικά» καύσιμα, όλα για χάρη του «πολιτισμένου ανθρώπου… Αντίτιμο: μία ζούγκλα που καταστρέφεται, σκοτώνοντας τα ζώα που ζουν εκεί, αλλά και κάνοντας κακό στο τέλος στην ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Σε εμάς…
Η ταινία δεν έχει «λόγια»: Δεν χρειάζονται! Οι εικόνες τα λένε καλύτερα από τον καθένα…

Advertisements