12 Απριλίου 1961 – Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα! (videos)

Σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια (το 1961), ο 27χρονος (τότε) Σοβιετικός πολίτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν απογειώθηκε από την διαστημική βάση του Μπαϊκονούρ στην Σοβιετική Ένωση (τώρα ανήκει στο Καζακστάν) για το πρώτο διαστημικό ταξίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Γκαγκάριν γεννήθηκε το 1934, σ’ ένα χωριό κοντά στην Μόσχα. Το 1950, όταν τελείωσε το σχολείο, γράφτηκε σε μία τεχνική σχολή για να σπουδάσει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου.
Το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με πολλούς άλλους, στο πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών (σημ. στην Αμερική τους  έλεγαν αστροναύτες, στην Σοβιετική Ένωση κοσμοναύτες).
Ακολούθησε ένα πρόγραμμα πολύ σκληρής εκπαίδευσης  για τους υποψηφίους κοσμοναύτες.
Τελικά επιλέχτηκε ο Γκαγκάριν για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, όχι μόνο επειδή ήταν από τους καλύτερους, αλλά και επειδή ήταν αρκετά κοντός (1,58 μ.) ώστε να χωράει άνετα στην μικροσκοπική «κάψουλα» (βλ. φωτογραφίες παρακάτω) που θα τον μετέφερε στο διάστημα.

Το Βοστόκ 1 (Vostok 1), όπως ονομάστηκε η κάψουλα, στερεωμένο στο μπροστινό τμήμα ενός πυραύλου εκτοξεύθηκε στις 12 Απριλίου 1961 από την διαστημική βάση του Μπαϊκονούρ, στην περιοχή του Καζακστάν.
Είκοσι πέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, το Βοστόκ μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη. Για τα επόμενα 90 λεπτά περίπου, πραγματοποίησε μία πλήρη περιφορά γύρω από τον πλανήτη μας,  με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ.

Αν και η πτήση ήταν αρκετά σύντομη (108 λεπτά), χρειαζόταν αρκετό θάρρος, αφού είχε λίγες πιθανότητες να γυρίσει ζωντανός: ήταν η πρώτη φορά που ανθρώπινο πλάσμα έβγαινε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και κανείς δεν ήξερε αν θα άντεχε ο οργανισμός του και αν θα επιβίωνε!
Ουσιαστικά επρόκειτο για μια αποστολή αυτοκτονίας! Ήδη οι Σοβιετικοί είχαν ετοιμάσει  τους επικήδειους λόγους και τις τιμές που θα απέδιδαν στον νεκρό ήρωα (σε περίπτωση που δεν γυρνούσε ζωντανός)!

Τελικά το Βοστόκ ολοκλήρωσε την περιστροφή και μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε με την κάψουλα (αφού αυτή έπεσε αρκετά άτσαλα) αλλά εκτινάχτηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμά του έξω από αυτήν και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα (περίπου 700 χμ. Ν.Α. της Μόσχας) σ’ ένα χωράφι. Μία γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους είχαν το προνόμιο να είναι οι πρώτοι που είδαν τον πρώτο άνθρωπο που επέστρεφε από ταξίδι στο διάστημα!

Η επιστροφή του ήταν ιστορική και ηρωική: 6 ώρες διήρκησε η παρέλαση προς τιμήν του στην κεντρική πλατεία της Μόσχας, την Κόκκινη Πλατεία. Ο ίδιος ο Γκαγκάριν τιμήθηκε με το μετάλλιο «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης».
Η Σοβιετική Ένωση είχε γίνει πρωτοπόρος στην κατάκτηση του διαστήματος, προς μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών…

Για τραγική ειρωνεία της τύχης, ο άνθρωπος που επέστρεψε σώος από το διάστημα σκοτώθηκε το 1968 σε μία εκπαιδευτική πτήση, από αιτίες που δεν μπόρεσαν να διευκρινιστούν.

Η σωρός του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του τοποθετήθηκε στο τείχος του Κρεμλίνου (στην Κόκκινη Πλατεία).

Σήμερα, σε μία μεγάλη πλατεία της Μόσχας που φέρει το όνομά του (πλατεία Γκαγκάριν) έχουν τοποθετήσει ένα μεγάλο άγαλμά του πάνω σε μία τεράστια στήλη. (Φωτ. ΕΔΩ! και ΕΔΩ!)

.

.

Δείτε φωτογραφίες από το Βοστόκ.

ΚΛΙΚ στην εικόνα:

.

Δείτε 3 σχετικά βίντεο:

.

.

.

Δείτε μία ταινία που φτιάχτηκε με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος και η οποία προσομοιώνει όσο πιο πιστά γίνεται αυτά που είδε ο Σοβιετικός κοσμοναύτης 51 χρόνια πριν.
Η ταινία συνδέει τις σύγχρονες εικόνες (που τράβηξαν αστροναύτες από τον Διαστημικό Σταθμό με κάμερες υψηλής ευκρίνειας) με τον πρωτότυπο σχολιασμό του Γκαγκάριν (υποτιτλισμένον στα Αγγλικά) .
Έχει διάρκεια 1 ώρα και 40 λεπτά, δεν έχει λόγια (άρα δεν υπάρχει ο περιορισμός της γλώσσας) και βλέπουμε την Γη από το διάστημα, όπως την έβλεπε ο Γκαγκάριν κατά την περιφορά του γύρω από την Γη.
Εντυπωσιακή (και ανεπανάληπτη για όσους από εμάς δεν κατορθώσουμε να γίνουμε αστροναύτες, για να δούμε αυτές τις εικόνες ιδίοις όμασι)!

.

Πηγές πληροφοριών και βίντεο:
el.wikipedia.org/wiki
www.sansimera.gr
greekastronomy.blogspot.com
www.openscience.gr/el/video
www.youtube.com/watch?v=FuKzHmeNIV8
www.youtube.com/watch?v=uUDyO3u0QYs&feature=related
www.youtube.com/watch?v=aQ6dRRFrEdU&feature=player_embedded