ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – Ηφαίστεια 4, Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Ο παγκόσμιος χάρτης ίσως να ήταν διαφορετικός σήμερα αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είχε εκραγεί πριν από 3.600 χρόνια, προκαλώντας μία έκρηξη που οι γεωλόγοι θεωρούν ως την ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά. Ο μινωικός πολιτισμός, ο κυρίαρχος πολιτισμός της Μεσογείου εκείνη την εποχή, κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της έκρηξης αυτής, σύμφωνα με τους ιστορικούς, αλλάζοντας οριστικά το πολιτικό τοπίο του αρχαίου κόσμου. Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελέστηκαν έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την υφήλιο, φτάνοντας ακόμα και στην Κίνα και ενδεχομένως στην Βόρεια Αμερική και την Ανταρκτική.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης ξύπνησε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζει την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα. Σ’ αυτό το μακρύ ταξίδι έχουν συμβεί 12 τεράστιες εκρήξεις. Η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη το 1950.
Οι κάτοικοι που έζησαν τον «θυμό» του ηφαιστείου περιγράφουν: «Οι φλόγες ξεπηδούσαν από την θάλασσα», «Η λάβα εκτινασσόταν», «Κάπνα ξετυλιγόταν», «Πυρακτωμένο μάγμα ανέβλυζε», «Η θάλασσα κόχλαζε», «Οι δυνατοί σεισμοί και οι εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας μας ταλαιπώρησαν».
Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα…
.

(Το πήραμε από: stin-e-taxi.blogspot.com)

Advertisements