ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – Κεφ. 29, Ελλάδα, χώρα μεταναστών

…Και δεν εννοούμε, βέβαια τους -όντως- πολλούς μετανάστες που βρίσκονται στην πατρίδα μας, αλλά ότι σχεδόν δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει έναν συγγενή της, έστω μακρινό, στο εξωτερικό. Τα προβλήματα βίας και ρατσισμού τα οποία αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην χώρα μας (που θεωρούνται όλοι εγκληματίες από ορισμένους…) τα αντιμετώπιζαν παλαιότερα και οι Έλληνες, όταν πήγαιναν ως παράνομοι μετανάστες στις Η.Π.Α., στον Καναδά, ή την Αυστραλία. (Στην Αμερική της δεκαετίας του 1920, όταν έλεγαν «Έλληνας» εννοούσαν «κλέφτης, λωποδύτης»! Σε πολλά εστιατόρια εκείνης της εποχής υπήρχαν ταμπέλες στην είσοδο: «Απαγορεύεται η είσοδος σε Έλληνες και σκύλους»!). Ήταν η εποχή που οι Έλληνες ήταν… Οι ανεπιθύμητοι ξένοι…

Οι πετυχημένοι (πίσω οι εικόνες τους όταν οι ίδιοι έφθαναν στις ΗΠΑ) διώχνουν τους φτωχούς νεόφερτους (αμερικανικό σκίτσο της εποχής από το λεύκωμα «Οπου γη Ελλάδα...»).

Οι πετυχημένοι (πίσω οι εικόνες τους όταν οι ίδιοι έφθαναν στις ΗΠΑ) διώχνουν τους φτωχούς νεόφερτους (αμερικανικό σκίτσο της εποχής από το λεύκωμα «Οπου γη Ελλάδα…»).
.
Ελληνες εργάτες στο εσωτερικό των ΗΠΑ μαγειρεύουν σε παράπηγμα, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες. Μια συνηθισμένη εικόνα για πολλές δεκαετίες.

Έλληνες εργάτες στο εσωτερικό των ΗΠΑ μαγειρεύουν σε παράπηγμα, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες. Μια συνηθισμένη εικόνα για πολλές δεκαετίες.
.
Εκατοντάδες Ελληνες εργάτες δούλευαν στους σιδηροδρόμους.

Εκατοντάδες Ελληνες εργάτες δούλευαν στους σιδηροδρόμους
.

Έλληνες μετανάστες στην Αμερική

.

Η αναχώρηση του πλοίου για την ξενιτειά…

.

.

.

.

.

.

Advertisements